28 mar

Poročanje o embalaži

V nedeljo, 31.3.2019, se izteče rok za poročanje o embalaži, dani v promet na slovenski trg v letu 2018. Prvič je poročanje o embalaži obvezno tudi za podjetja, ki na letni ravni na trg dajo manj kot 15 ton embalaže.

Obveznost poročanja nastane, če je podjetje prvo v celotni verigi embalaže tisto, ki vnese to embalažo na trg RS. To pomeni, da je potrebno poročati embalažo, ki nam ostane kot odpadna po razpakiranju izdelkov iz tujine; embalažo od izdelkov kupljenih v tujini in naprej prodanih kupcem v RS; embalaža od materiala/izdelkov, ki jih podjetje potrebuje za opravljanje svoje dejavnosti, kupljenih v tujini.
Primer 1: Podjetje izdeluje sir, ki ga zapakira v živilsko folijo, to zapakira v plastično posodico, posodice zloži v kartonasto škatlo, več škatel naloži na paleto in jih ovije s folijo – vse to predstavlja odpadno embalažo. V kolikor je podjetje vso to embalažo kupilo iz tujine, je zavezano k poročanju te embalaže. Če je podjetje sirišče za izdelavo sira kupilo v tujini in je le-to bilo zapakirano v vreče in je podjetje te vreče zavrglo, tudi te vrečke predstavljajo embalažo prvič dano na trg RS. V kolikor bi podjetje sirišče kupilo od slovenskega dobavitelja, pakirano v vrečke, ta embalaža nebi bila predmet poročanja.
Primer 2: V frizerskem salonu so iz tujine naročili sušilnik za lase (ki je zapakiran v kartonasto škatlo in ovit s stiroporjem), ter komplet šamponov v plastičnih tubah. Ker so bili izdelki naročeni iz tujine in embalaža po odprtju in porabi izdelkov prvič dana na trg RS, je ta embalaža del poročanja. Če bi bili izdelki kupljeni pri slovenskem dobavitelju, te embalaže nebi bilo potrebno poročati.
Primer3: Za večino embalaže v trgovinah (stekleni kozarci, pokrovi, plastične škatle, papirnate embalaže) so dolžna poročati podjetja, ki te izdelke proizvajajo in dobavitelji. Izjemoma, v kolikor dobavitelji in proizvajalci tega ne izpolnjujejo, mora to obveznost prevzeti trgovec. Če bi npr. kumarice trgovec prodajal pod lastno blagovno znamko, je za poročanje odgovorno trgovsko podjetje. Prav tako pa mora trgovsko podjetje poročati vso transport embalažo v kateri so bili pakirani izdelki, prejeti iz tujine (palete, stiropor, karton,..).
V poročilo bo potrebno vnesti podatke ločeno po vrsti embalaže in masi embalaže dane v promet. Predhodno pa je potrebna registracija podjetja na spletni aplikaciji Agencije RS za okolje, na tej povezavi.

Špela Justin, Moj računovodja d.o.o.