27 nov

eBOL, elektronski bolniški list

Zavod za zdravstveno zavarovanje je pripravilo informacijsko rešitev za izdajo bolniškega lista v elektronski obliki. Zdravniki bodo začeli elektronske bolniške liste izdajati že s 1.1. 2020. Po 1.2.2020 pa tiskana verzija lista ne bo več možna.

Delodajalci boste do elektronskega bolniškega lista lahko dostopali le preko portala SPOT (prej eVEM). Za dostop do portala si je potrebno urediti kvalificirano digitalno potrdilo izstavljeno na fizično osebo in to osebo pooblastiti (pooblastila najdete na tej povezavi). S tem potrdilom se je potrebno registrirati na spletni portal SPOT. Navodila za prvo registracijo in uporabo portala najdete na tej povezavi.

Zaposleni bodo prav tako lahko prevzemali svoje bolniške liste elektronsko, in sicer prek portala Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Za prevzem prek tega portala je prav tako potrebno ustrezno digitalno potrdilo, saj se podatki eBOL štejejo za občutljive osebne podatke.

Torej, v primeru bolniške odsotnosti zaposlenih v vašem podjetju, boste bolniški list lahko prevzeli samo na portalu SPOT. Ob prevzemu elektronskega bolniškega lista boste morali podatke posredovati svojemu skrbniku v servisu za potrebe pravilnega obračuna plač in nadomestila plače med zadržanostjo od dela.

V našem servisu že uporabljamo portal SPOT in imamo programsko urejene dostope. Za prevzem eBOL v vašem imenu, bomo potrebovali ustrezno pooblastilo za portal. Storitev se zaračuna po ceniku, in sicer 10,00 EUR + DDV.